népies eklektikus tér

Az eklektikus tér előnyei és titkai. Kinek való?

A legegyedibb, a személyiséget legjobban kifejezni tudó tér meggyőződésem szerint az eklektikus tér. Miért gondolom ezt? Mert valahonnan érkezünk, gyökerekkel, múlttal, emlékekkel, élményhatásokkal, melyek életünk során ránk ragadtak, nyomot hagytak bennünk életutunk alatt, a részünkké váltak, még akkor is, ha ez csak idővel tudatosul bennünk. Ha családot alapítunk, ezek a hatások csak színesednek.
Az eklektikával egy nagyon eredeti, megunhatatlan, időtlen teret hozhatunk létre. Nagyon sok mindent megenged nekünk, nyitott a kísérletezésre, de ahhoz, hogy egy élvezhető, szerethető teret kapjunk, kell hozzá a tudatosság. Enélkül könnyen egy kaotikus térérzethez juthatunk. A harmónia és az egyensúly megteremtése egy ilyen térben kihívást jelent még a lakberendezők számára is.

Mit jelent az eklektika a lakberendezésben?

Egy eklektikus térben különböző korok és stílusok, textúrák, felületek találkozhatnak, melyeket összeköt, egységbe foglal általában egy szín-, vagy motívumvilág. Annál izgalmasabb a tér, minél nagyobb a kontraszt ezek a stílusok és korok között.

Miért lehet ez jó nekünk?

Egy ilyen kevert stílusú térben lehetőségünk lesz akár egy trendi bútor mellé bevinni örökölt értékeinket, vagy ránk hatást gyakorolt stílus elemeket. Ezáltal a környezetünk kifejezheti azt, hogy a mai kor emberei vagyunk, akiben nyomot hagyott a múlt, bizonyos korok, érintések emlékei.

Mi nem az eklektika?

Az eklektika nem azt jelenti, hogy minden, amit örököltünk, vagy megtetszett életünk során összerakjuk egy térben. Az arányok, a harmónia és az egység nagyon fontos elemei. Ezért nem biztos, hogy mindennek, amihez ragaszkodsz, vagy amit örököltél belefér egy ilyen térbe, az is lehet, ha néhány dolgot fel kell újítani a harmónia kedvéért, például újra kell kárpitozni tárgyakat a színvilág összhangja miatt. Hasznos ötleteket alkalmazva kellemes, hívogató teret kaphatsz, anélkül, hogy le kellene mondani mindarról, ami fontos neked.

Kinek való az eklektika?

Bárkinek, aki elég bátornak és kreatívnak érzi magát ahhoz, hogy a sokféleségből egységet teremtsen.
Akinek fontos, hogy minden családtagja otthon érezhesse magát a saját kedvelt dolgaival körülvéve, de mégis egy kellemes egységet alkotva a sokféleségben.
Mindenkinek, aki úgy érzi belefáradt a trendek követésébe, túl szűknek érzi az egyes lakberendezési stílusok diktálta kereteket, és költségeket.
Aki egyedi, megunhatatlan, személyes térre vágyik, amibe belefér a nosztalgia, az eredetiség.

Tippek és trükkök egy kellemes eklektikus tér létrehozásához:

 1. Egyensúly megteremtése
  Az eklektikában többféle, színt, ismert stílust, textúrát alkalmazhatsz, nagy szükség van ezek között az egyensúly megteremtésére. Ez azt jelenti, hogy egyetlen stílust, színt vagy textúrát sem engedhetsz túlsúlyba a térben. Ne keverj túl sokféle stílust sem, válassz ki kettő vagy hármat, és azt következetesen vidd végig a térben.
  Az eklektika szereti az ellentéteket, de egyensúlyban.
 2. A látvány biztosítsa a folytonosságot.
  Ez azt jelenti, hogy a különböző tárgyakat össze kell hangolni, kapcsolatot kell teremteni köztük. Ezt el lehet érni a színvilággal, textúrával, motívumvilággal úgy, hogy a tér több pontján is megjelenjen ugyanaz a szín, textúra, motívum, harmonikusan a szemnek elrendezve. (segítség ehhez: Mi teszi hangulatossá otthonodat?) Háromnál több színt azonban ne használjunk, és azt is tudatosan, harmóniában egymással, jó összetételi arányban, egyébként egy nyugtalan hangulatú teret kapunk. (segítség ehhez: Hogyan válasszunk színt egy térbe?)
 3. A textúrák keverése
  A különböző formájú, megjelenésű felületek keverése elengedhetetlen az egyensúly megteremtéséhez. Szükség van érdes és sima felületű textilek, bútorok, belsőépítészeti felületek megjelenésére, főleg, ha a választott színvilág visszafogott. Javasolt a természetes anyagok használata a kellemes érzéshez.
 4. Hangsúlyos elem: fókuszpont
  A sokszínűségben sem lehet kihagyni a fókuszpontot, ami például egy egyedi, festett vagy design, különleges tárgy, dekoráció, festmény, grafika, kályha, kandalló, falrészlet, textil lehet. Az összes többi tárgy pedig támogatja ennek a látványnak a megjelenését, a hangsúlyozását.
 5. Harmónia
  Minden amit hozzáadsz a térhez, az egy kényelmes, hívogató hatást keltsen. Jól fontold meg mit hova helyezel el, a hozzáadott tárgy mindig kiegészítse, egyensúlyozza, támogassa a látványt.

Hogy állj neki egy ilyen tér formálásának a gyakorlatban?

Válassz egy semleges háttér falszínt, és árnyalatait. Ez jó alap az elinduláshoz. Így nem terheled túl a teret, egy letisztult környezethez könnyebben megtalálod a megfelelő tárgyakat és helyüket.
A mennyezeten ne alkalmazz térelemeket, gipszkarton formációkat, mert elviszik a hangsúlyt, túlterhelik a teret. Különleges lámpát használhatsz. A hangsúly legyen inkább a berendezési tárgyakon.
Régi bútorokhoz használj modern kiegészítőket, modern térbe vigyél régi tárgyakat, korabeli terekbe modern bútorokat, így az ellentét izgalmassá teszi a teret.
Használhatsz különböző korokból bútorokat, minél távolabb vannak korban egymástól, annál izgalmasabb a látvány.
Használd a kedvenc színeidet, egy dominánsat, és a hozzátartozó komplementereket a kellemes összhatásért.
A színharmónia miatt, lehet, ha kárpitot kell felújítanod egy régi bútoron, vagy át kell fess egy falat, textilt kell váltanod, de egymás mellé tehetsz különböző színű, stílusú ülőbútorokat, amiket a választott színvilágod összeköt.
Tartsd be az ergonómia szabályait, vagyis hagyj elég helyet a közlekedésre, megfelelő méretű tárgyakat válassz! Fontos, hogy ne zsúfold túl a helyeket, minél szellősebb, annál kellemesebb, élhetőbb lesz az otthonod, és annál jobban érvényesülnek a kiválasztott tárgyak.
Törekedj a funkcionalitásra, természetességre, ne sajnálj kihagyni régen őrzött tárgyat, ha nagyon kilóg az összképből valamiért.
Az eklektikus stílus rugalmas, lehetőséget ad, hogy személyiséged, családi állapotod változásával alakítsd a tereket, elvehetsz és hozzátehetsz, kiegészítheted, de fontos, hogy az egyensúly és a harmónia megmaradjon a színek, anyagok, a különböző stíluselemek tekintetében.

.

Egyedi, torockói motívumos tárgyakkal olyan tereket hozhatsz létre, amiben benne van a kézműves technika időtlensége, a hagyomány, a színek természetessége, a lágy, naturalisztikus virágmotívumok megnyugtató érzése. A fotók egy fiatal pár első otthonában készültek, akiknek mindez fontos volt.
Nézz körül kínálatunkban!