harmonikus hálószoba

Mi teszi hangulatossá otthonodat?

Sokan szeretnének harmonikus, kellemes, hangulatos otthont berendezni, ami kifejezi őket, és amikor belevágnak elvesztődnek. A dolog többlépcsős, egyik nyitja az alapok, vagyis a tervezés, a másik a harmónia és a fűszerezés, pont úgy, mint az ételeknél, itt sem mindegy mit, mivel, és milyen arányban. Ha már a hangulatteremtésnél tartasz, gondolom túl vagy az alapokon, vagyis a tervezésen, vagy van egy kész tered. Tehát tudod hova, mekkora, milyen rendeltetésű bútor kerülhet, helyén van a gépészet, és a villany kiállások, és keresed a hangulatát, a megfelelő darabokat, az otthonosság érzését megteremtő tárgyakat.
Amikor ezen töprengünk, akkor megvan, hogy milyen méretű tárgyakban gondolkodhatunk, esetleg megvan már egy alapstílus, amit közelinek érzünk, amiből elveszünk, és amihez hozzáadunk valami mást, hogy valóban rólunk szóljon, nekünk tetsző érzést adjon.


Az otthonossághoz, kellemes hangulathoz kell a harmónia és a fűszerezés.
Vegyük sorba:

 1. A harmónia egy összkép, ami egy jó érzést kelt benned belépéskor. Ez egy első, kellemes benyomás a térről.
  A harmónia vagy összhang a lakberendezésben általában a színekkel és az elrendezéssel valósítható meg. Ezek adják meg a kellemes összképet.
  Ez fontos a szemnek első pillantáskor, ez adja meg a benyomást a térről, utána jöhetnek a részletek.
 • Lehetnek különböző stílusú tárgyaid, de az a jó, ha a színvilág összeköti ezeket. Általában több mint 3 szín használatát nem javasoljuk. Sokszor emlegetik lakberendezési szakértők a 60:30:10-es szabályt. Ezenkívül jó, ha ezt a három színt megfelelően választjuk ki. Ehhez már írtam segítségül régebben egy cikket: Hogyan válasszunk színt egy térbe?
  A színkontrasztok dinamikát, életet visznek a térbe, ilyen a hideg-meleg, sötét-világos. A monokróm, vagyis egyszínű és árnyalatú terek ingermentesek, de nem feltétlenül megnyugtató hatásúak, lehetnek élettelenek is. Fókuszpontokkal élettelivé varázsolhatod.
 • Az elrendezésben azt mondják pszichológiai kutatások, hogy a szimmetria az emberekben pozitív összhatást kelt, tetszik szemünknek, nem feltétlenül a szó megszokott értelmében. A szimmetrián ugyanis legtöbben a matematikából ismert tükörképet értjük. Egy kicsit más ez ebben az esetben.
  Az a szimmetria, amiről én beszélek, olyan, hogy van a térnek egy tengelye, amihez képest a látvány szimmetrikus, és a tér két oldala nem feltétlenül tükörképe egymásnak. Például, ha egy nagyobb tárgy közepét kinevezzük szimmetria tengelynek, és a 2 oldalán elhelyezünk valamit, jó, ha ezek hasonló magasságúak, még akkor is, ha teljesen különböző funkciójú, színű, vagy stílusú tárgyak. Az egyik oldalon levőt, a másik oldalon kompenzáljuk valamivel. Ennek része lehet egy ablak vagy ajtó is. A tárgyak különbözősége oldja a hangulatot, vidámságot sugároz. Jó ha erre törekszünk. A tükörképes szimmetria inkább a komolyságot, merevséget, rendezettséget sugallja szemben a fenti példával.
 • Egy egyhangú térben jó, ha sikerül néhány fókuszpontot, hangsúlyos elemet képezni, ami megragadja a tekintetet, kiemelkedik a térben, vagy kiemeli a helyiség funkcióját. Ilyent elérhetünk színekkel, vagy tárgyakkal. Lehet egy -egy kézműves vagy design tárgy, aminek különleges színe, mintája vagy formája van.
  Ha több ilyen pontunk is van, jó, ha ezek például háromszög formában helyezkednek el, különböző magasságokban.
  Vigyázzunk azonban, hogy ne váljon túl „zajossá” a tér. Ezekből kevés kell.

Az alábbi példákban fókuszpontokat láthatunk háromszög formájában, torockói motívumos tárgyakkal. Kiemelkednek a térből, mozgalmassá teszik azt, a tárgyak különbözősége pedig megvidámítja az alapjaiban klasszikus teret. A régi szín és motívumvilág összefogja a teret, és egyedivé is teszi ugyanakkor, a folytonosságot, a maradandó értéket közvetíti.

2. Fűszerezés, vagyis ami megadja a lakberendezés „ízét”, az a valami régi, vagy valami személyes , vagy kreatív. Az egyediséget, a kellemes érzést fogja hozzátenni a látványhoz.

 • A régi tárgyak lehetnek különböző korokból örökölt darabok, amikhez érzelmileg kötődünk, vagy emlékeztetnek valamire, valakire, élményekre, jó érzéseket társítunk hozzájuk. Lehetnek bútordarabok, vagy különböző lakáskiegészítők, mint egy lámpa, tükör, óra, doboz stb., és lehetnek kulturális örökségünket szimbolizáló tárgyak, mint a magyar népi motívumos darabok. Ezek kötnek minket össze a múltunkkal, a gyökereinkkel, kifejeznek, meghatároznak. Ezekkel tudjuk fűszerezni a teret, és otthonos, kellemes „ízűre” hangolni. Ezek a tárgyak a maradandó értékek érzetét keltik benned, hozzáadnak egy állandóság, folytonosság érzetet, a világ rohanó változásával , a trendiséggel szemben. Ezek a tárgyak kifejezik a múlt tiszteletét, azt ahonnan jössz, ami megérintett téged valamikor. Elég ezekből egy pár darab is. És át is változtathatod őket. Egy fotelnek megfelő kárpitot adhatsz, hiszen fontos a színharmónia. Egy nem műtárgynak minősülő darabot akár át is festhetsz.
 • A kreatív tárgyak alatt a saját vagy család által készített személyes tárgyakat értem, ezekkel is személyessé tehetjük a teret. Egy-egy ilyen jól sikerült tárgyhoz, fotóhoz, vagy közös alkotási élményhez érzelmileg szintén kötődhetünk, pozitív érzéseket társíthatunk, mosolyt csalhat arcunkra, ha ránézünk. Mert a kellemesen együtt eltöltött időre jó emlékezni.

Ha nem akarsz lemaradni további ötletekről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Kövess minket a közösségi média oldalainkon!

Nézz körül kollekció kínálatunkban!

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Az eklektikus tér előnyei és titkai. Kinek való? – Csillaműhely
május 12, 2023 at 8:26 du.

[…] ugyanaz a szín, textúra, motívum, harmonikusan a szemnek elrendezve. (segítség ehhez: Mi teszi hangulatossá otthonodat?) Háromnál több színt azonban ne használjunk, és azt is tudatosan, harmóniában egymással, […]