csillaműhely-világítás tervezés

Mitől jó és kellemes a világítás otthonodban?

A világítás bonyolult dolog. Ha a természetes fényt vesszük alapul, és végiggondoljuk, hogy a tűző déli napsütéstől a felhős égen át a ködös hajnalig, vagy a holdas éjszakáig mennyi féle természetes fényben élünk, azt tapasztaljuk, hogy óriási különbségek vannak a fény erősségében és az árnyékok élességében. és mindez befolyásolja hangulatunkat. Mesterséges fényforrásokkal is lehetőségünk van ezeket valamennyire utánozni, hogy természetközelibbé vigyük a fényt otthonainkba, ha élünk vele.
Mai életvitelünket a többrétegű világítás szolgálja ki.
Még tervezéskor, átalakításkor, felújításkor érdemes átgondolni minden helyiségünk használati funkcióit, a tárgyak helyét, a helyiség belmagasságát és az szerint kialakítani a szükséges világítást, mert utólag nehéz feladat, vagy a vezetékek hiánya, látványa rontja a látványt.

Amikor világítást tervezünk, a következőket vegyük figyelembe:

– milyen minőségű és erősségű fényre van szükségünk egy-egy adott helyen a tevékenységeinkhez
– milyen világítótest képes ezt biztosítani,
– milyen lámpák illenek a lakás stílusához
– milyen a helyiség mérete

Milyen világítás típusokra van szükségünk?

Szükségünk van egy
egyenletes, általános, szórt fényt adó világításra a tájékozódás miatt
helyi direkt világításra a lokális tevékenységeinkhez, ahol a fény egy adott felületet borít be erősebben
háttérvilágításra az együttlétekhez, médiahasználathoz, pihenéshez, hangulathoz (indirekt)
Egyaránt szükségünk van lágy, és erős fényekre. Ezenkívül jó, ha van valami, ami a tér esztétikai értékét is emeli.
A fényforrásokkal el lehet rontani, vagy emelni lehet egy helyiség hangulatát. A fény otthonainkba jó, ha meleg árnyalatú. Manapság már fényerőt, színt is szabályozhatunk.

Az egyes helyiségeinkbe mi a jó és mi a rossz világítás?

 1. A nappali igényli a legkomplexebb világítást. Itt töltjük a legtöbb időt, itt zajlik az együttlét, a társasági élet, a szórakozás, pihenés. Ezért minden nappali térben szükség van egy általános világításra, amit legtöbbször egy csillárral, vagy mennyezeti lámpával érünk el. Amennyiben a tér magassága megengedi, válasszunk inkább olyan csillárt, ami stílusában igazodik a térhez, de ha alacsonyabb a magasság, akkor a mennyezeti lámpa lesz a megfelelő választás.
   A jó általános világítás tágítja a teret, de meghagyja a fény-árnyék kontrasztját. A fény, amit nappal igénylünk, az estére túl sok már, ezért jó, ha többrétegű a világításunk. A mennyezet közepén elhelyezett egyetlen fényforrás hátránya, hogy kevéssé vonzó jelleget ad a szobának, szemben azzal, ha többféle fényforrást alkalmazunk. Aki már egyszer megtapasztalta a többrétegű fényforrás előnyeit, belépve egy fény szempontjából szegényesebb környezetbe, kevésbé érzi jól magát.
  A nappaliban társas tevékenységeket végzünk, olvasunk, műalkotásokban gyönyörködünk, esetleg dolgozunk, ezért szükség van helyi világításra is. Ezt állólámpákkal, asztali lámpákkal, direkt fényforrásokkal tudjuk kiszolgálni, amikor a koncentrált világítás erős fénnyel borít be egy adott felületet: íróasztal, olvasószék, munkafelület, játékfelület.
   Amennyiben képernyőt nézünk, pihenünk, az általános világítás már sok, a helyi világítás tükröződhet, ezért célszerű háttérvilágítást használni, indirekt fénnyel, mert a túl nagy kontraszt nem jó a szemnek. Ezek a lágy fények kellemesek a pihenni vágyó, képernyőt néző embernek.
  Erre a legjobb megoldást a LED-szalagok, mennyezetvilágító lámpák adják úgy beépítve, hogy a fény ne sugározzon a szemünkbe, és ne tükröződjön.
  Esztétikai értékét növeljük a térnek, ha megvilágítjuk a műalkotásainkat, vagy hangulati fényeket alkalmazunk. Ha a hatás kedvéért világítunk, a visszafogott fények és érdekes árnyékhatások játékával élhetünk. Ne feledkezzünk el lehetőségeink szerint a természetes tűz, gyertya, mécses adta fény hangulati világításokról sem! Egy helyiség méreteinek érzetét is meg tudjuk változtatni fényforrásokkal.
  Egy nappalinak ilyen sokrétű világításra van szüksége. Ha minden tevékenységünkhöz megvan a megfelelő fény, akkor van kedvünk azt a tevékenységet folytatni. Az alul- vagy túlméretezett világítás rontja a hangulatot, a motivációt az adott tevékenységre.
 2. Az étkezőben, ami sokszor a nappali, vagy konyha része is fontos lehet a nyugodt hangulat, hiszen itt nem csak étkezik, de beszélget is a család. Az asztal jó megvilágítása lényeges az étkezés idejére úgy, hogy ne világítson a szemünkbe a fényforrás, ne függjön be a fejünkhöz, akadályoztatva a mozgást. Nagy asztal felé több fényforrásra is szükség lehet. A lágy fények, amit akár gyertyákkal is létrehozhatunk, vagy fényerőszabályozással szintén jelentősek a hangulat miatt.
 3. A konyha a lakás egyik központja, régen a ház szíve volt. Törekedjünk arra, hogy mindenki jól érezze magát benne. Minden munkafelületnek biztosítsuk a jó megvilágítását direkt fényforrással, ami nem süt a szemünkbe, ezenkívül kell az általános világítás is.
 4. Az előtérbe főleg fénnyel lehelhetünk életet, azonban a mesterséges megvilágításával a különbségeket kell kiemelnünk. Az egyenletes fényárban úszó, hosszú előtér majdnem olyan rossz, mint a homályos átjáró. A fényt inkább az ülőfelületekre, polcokra, képekre, falra irányítsuk. Ettől válik élettelivé.
 5. A lépcsők megvilágítása ne vakítsa el a közlekedőt, ne világítson szembe semmi, de az árnyékmentes, puha megvilágítás is rossz megoldás ide.
 6. A hálószobában szükségünk van általános világításra, és helyi, direkt fényű olvasó lámpákra, meg lágy fényekre is. Vegyük figyelembe, hogy senki nem szeret felkelni lámpát lekapcsolni, ezért jó, ha alternatív kapcsolásra is gondolunk.
  A gardróbszekrény rejtett vagy direkt megvilágítása jó szolgálatot tesz. Egy fésülködő asztal, komód feletti tükörben akkor látjuk magunkat, ha megfelelő világítást helyezünk el oda is, ami ránk világít.
 7. A fürdőben a testápoláshoz, szépítkezéshez, borotválkozáshoz szükségünk van jó, közvetlen fényre, de a kényelmes fürdőzéshez érdemes lágyabb, szórt fényt kialakítani. A spotlámpák itt jobbak, mint a függők, de a fényük sokszor túl erős, ezért vigyázzunk a mennyiségre. A tejüveg mögé beépített fényforrás természetközeli hatást kelt, semleges a stílusa. A LED-szalagos megoldást már tükörmegvilágításként is használhatjuk.
 8. A gyerekszobában a mennyezeti és fali lámpák biztonságosabbak az álló és asztali lámpáknál. A fényerőszabályozás fontos, hiszen babaápoláskor, vagy játszáskor erős fényre van szükség, míg elcsendesedéskor lágyabbra.
 9. A dolgozószoba, vagy sarok az elmélyülést kell biztosítsa.  Nem vakító fényre van szüksége, hanem kellemes légkörre. Kerülni kell a központi megvilágítást, a munkafelületet kell jól megvilágítani arra ügyelve, hogy semmi ne vessen árnyékot a kezünkre

  Remélem segítettem egy kicsit világosabban látni világítás ügyben!


  Nézz körül a Csillaműhelyben tervezett lámpáknál!