míves, klasszikus dohányzó asztal

Hogyan válasszunk színt egy térbe?

Az egy térbe kerülő színeket azért nehéz összeválogatni, mert mindig csak azt látod, ami éppen körülvesz. Én személy szerint, amikor lakást rendezek be, beszerzéskor mindig viszem magammal azoknak a tárgyaknak a színmintáját, amik már megvannak. Egy fiók, egy jó fotó, textildarab, falfestékkel színezett papírdarab, festett színminták stb. Ez mind segít. De mitől lesz jó a látvány?

 • A színek kiválasztását meghatározza a helyiség típusa, tájolása, fényviszonyai.
  Egy meleg, déli, napsütötte helyiségben kerülendő a sok vörös, narancs és ezek árnyalatai, mert fokozzák a hőérzeted. Ilyen terekben bátrabban lehet hideg vagy semleges, monokróm színeket használni.
  Egy északi, kevés fénnyel rendelkező helyiséget megmelegítenek a sárga, vörös, árnyalatai, a hideg, sötét színek itt nem barátságosak. 
  A natúr fafelületek, színek melegséget sugároznak, hívogatóak, barátságosak.
 • A sötét színek optikailag közelebb hozzák a felületet, míg a világosak tágítják a teret. Ezzel látszólag megváltoztathatod egy helyiség méretét is.
 • Háromnál több színt egy térben nem javasolt használni, de bátran lehet egy szín különböző árnyalatait, tónusait összehangolni. 
  Három szín esetében aranyszabályként emlegetik a lakberendezők a 60:30:10 -es arány betartását. (60%: főleg padló, falszínek, esetleg bútorok, 30% :kiegészítő színek főleg bútorok, lakáskiegészítők, 10% kiemelkedő színek, főleg lakáskiegészítők, dekoráció)
  A legharmonikusabb hatást akkor érhetjük el (Johannes Itten szerint), ha a három színt úgy választjuk ki a színköréből, hogy kiválasztjuk a fő színt, és a másik kettőt az ő komplementere (átlósan szemben) szomszédságából választjuk egyenló távolságra tőle, vagyis mintegy egyenló szárú háromszög, melynek csúcsa a fő szín.
 • Egy-egy domináns darab megtöri az egyhangúságot. Ilyen lehet egy design darab, egy festett darab, ami kiemelkedő formában, vagy színben. Lehet ez egy bútor, vagy egy lakáskiegészítő. Ennek színvilágát érdemes megismételni valahol a térben. Például egy óra színét, megismételheted egy párna, textil, szőnyeg, műtárgy, bútordarab színárnyalataiban. Persze nem kell ugyanaz a szín legyen, elég annak valamilyen árnyalata, tónusa.
 • Könnyebb a kiegészítőket, textileket, falak színét változtatni, mint egy padlót vagy a beépített bútort.
 • Döntsd el, milyen színek közt érzed jól magad, válaszd annak árnyalatait, és komplementereit, így harmonikus lesz szemednek a látvány!

Például könnyebb eldönteni, hogy egy tárgy illik-e a térbe vagy sem, ha más anyagok mellett látható. Néhány tárgyamat befotóztam különböző fa, és egyéb natúr anyagok, felületek mellett. Van mellettük tölgy, kőris, cseresznye, festett, vakolt falfelület, fonott, szőtt textúrájú felületek és élénkebb színvilág is. Így látható, hogy nem csak a fenyőbútorhoz, padlóhoz illik, hanem majdnem minden fa, natúr felülethez. 
Így könnyebben látszik, hogy ezek a színek nem kiabálják túl a teret, mert tompítottak, természetesek, jól illenek a különböző natúr, természetes felületekhez, anyagokhoz, sőt jó ízléssel merészebb színek mellé is.

Ha nem szeretnél lemaradni újabb ötletekről, IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE! vagy

Nézz körül kínálatunkban!