korondi cserépkályha

Vidéki hangulat az otthonosságért, mai terekbe. Na de kinek való?

Az egyik legszerethetőbb stílus a vidéki, ami az otthonosság érzetét sugározza. Segít megfeledkezni a városi rohanó életérzésről, megnyugtató hangulatot áraszt. Ezt nem csak önmagában lehet kialakítani, hanem be lehet csempészni más stílusú terekbe is.


Kinek való?

– Annak, aki jól érzi magát az olyan természetes anyagokkal, lakáskiegészítőkkel körülvéve, mint a fa, gyapjú, szőtt textilek (natúr vagy akár csíkos, kockás, virágos mintájú), puha takarók, párnák, ágyneműk, fonott kosarak, kézműves tárgyak, lágy ívű bútorok.
– Akit nem zavar a nyitott polcok társasága, szívesen használ egy-egy örökölt, régies tárgyat, bútort, használati eszközt, akár átértelmezett, új funkcióval.
– Aki kedveli a növényeket, fűszereket. Néha a konyhában tevékenykedik, használja az eszközöket, amivel körülveszi magát, nem bánja, ha kint lógnak egy akasztón edények, bögrék.
– Kedveli a gazdagon terített asztalt, tesz a meghitt hangulatért.
– Akinek jó érzés megpihenni egy puha takaró alatt a hintaszékben, padon, egy frissen főzött tea vagy kávé mellett, belefeledkezve a kedvenc olvasnivalójába.
– Néha finom illat lengi be konyháját, kedves számára a nagymama emlékét idéző edény, kerámia, lóca, pad vagy evőeszköz.
– Nem bánja, ha egy-egy felújított klasszikus, vagy kopottas, elfelejtett tárgy előkerül.
– Kedveli a vidék használati eszközeit, festett, virágmintás bútorait, szövött textiljeit.

Mivel, és mivel nem?

Ez nem azt jelenti, hogy a technológia, és modernség mellőzendő, és csak a nagymama vidéki házának bútoraival, tárgyaival vesszük körül magunkat.

A stílus maga a felületeken, egy-egy tárgyon mutatkozik meg. Egyszerűen belevisszük a térbe a vidék hangulatát.

Jól megférnek ezek a tárgyak egy klasszikus, romantikus, vintage térben, de megbolondíthatják a modernt, vagy minimált is, átalakítva eklektikussá, izgalmassá téve azt.

Ami együtt nem használható, vagy inkább azt mondanám, hogy nagyon megfontoltan, kiváló érzékkel, jó térlátással helyezhető egymás mellé (bizonyos esetekben), az a stílbútor és a festett bútor, mert a kettő együtt nem passzol. Ha klasszikus stílbútoraid vannak, akkor inkább a textilekkel, egyéb lakberendezési kiegészítőkkel teremtsd meg ezt a hangulatot.

Mi a lényeg?

A lényeg a harmónia létrehozásában rejlik, a múlt és jelen kifinomult összhangjában. Ez nem olyan kötött, mint egyéb stílusok.
Más egy angol, amerikai, olasz vagy német vidéki otthon, mint egy magyar, mert egészen más jellegű minták, tárgyak otthonosak nekünk, mint másoknak. Ettől vagyunk egyediek.

Mi kell hozzá?

Ami kell a stílushoz, az a harmónia, esztétikum, a lármás irányzatok elnémítása, és bátorság az önazonossághoz.

Mindig önmagad légy! Hallgass az érzéseidre, mert a stílus az te vagy, akkor fogod jól érezni magad benne, ha azonos veled, téged fejez ki, és nem ábrándokat kerget, vagy másoknak mutogat. Ezt meghatározza a te egyéniséged.

A kölcsönvett, másolt stílus nem te vagy, hamar megunod, és a fogyasztói társadalom ki is találja hamar neked a következőt, ezért fontos az önazonosság.

Én nem hiszek a sterilen lakberendezett terekben, jók ezek egy panzióban, egy szállodában, de a saját otthonodat csak te határozhatod meg igazán otthonosra, persze segítséget kérhetsz a harmónia megteremtéséhez.

Néhány példa

Néhány példa a vidékies hangulat becsempészésére a különböző stílusú terekbe, ahol az alaphangulatot a festett bútoraim adják:

Modern étkező megbolondítása, kézzel festett, torockói virágmintás tárgyakkal. Itt több minden van egyszerre, ami az alapot megadja, és a két kép egész más hangulatot áraszt attól függően, hogy a hagyományos, vagy a modern tárgyak kerülnek túlsúllyal a térbe. Ennél kevesebb is meg tudja adni már az alaphangulatot.

Egy tálasfogas kiváló dekoráció a vidékies stílus megteremtéséhez. Étkezőben, parasztházban, konyhában, fedett teraszon igazi hangulatot teremt.

Romantikus nappaliban meghitté varázsolja a teret az asztalnak is használható torockói motívumos láda.

tulipánosláda másképp
Tulipános láda-asztal

A nagymama zsírosbödöne virágtartónak használva, a zsákvászonjai pedig párnaként újraértelmezve, a virágos modern alátét, mind vidékies hangulatot varázsolnak a vintage térbe.

vidéki hangulat teraszon
vidéki hangulat csillamuhely terítékkel egy teraszon

A modern, kézzel fonott tároló-asztal, népi motívumos tálcával hangulatos pihenősarok kialakítását teszi lehetővé még a teraszon is.

terasz csillaműhely lerakó asztalkával

Klasszikus hálószobának vidékies otthonosságot kölcsönöz a tulipános láda. Az egyszínű textilek engedik mindkét stílust együtt érvényesülni.

tulipános láda eklektikus térben
kelengyés láda hálóban

NÉZZ KÖRÜL jelenleg gazdára váró, vagy rendelhető KÍNÁLATUNKBAN!

Ha nem szeretnél lemaradni újabb ötletekről, újdonságokról, egyediségekről, vagy kedvezményekről, IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!