parasztszék eklektikus térben

Tippek az otthonos étkezőhöz

Az étkező találkozási pont egy család, egy pár életében, ezért különösen fontos, hogy megtiszteljük egymást a hétközbeni rohanós étkezések után, egy nyugodt, kellemes, családias hangulatú, közös asztali összejövetellel. Mitől lesz otthonos az étkezőnk?


1. Első, amit én szeretek figyelembe venni az a kényelem, az ergonomia, amitől kellemes a használata a helynek. Persze sokszor kell kompromisszumot kötnünk a térrel. Amennyiben lehet, vegyük figyelembe a helyszükségletet, egyébként nem szívesen fogjuk használni, mert a tudatunk alatt mindig a kényelmetlenség érzésével ülünk le!
Ehhez útmutatóval segítek neked a cikk végén.
2. Az a legjobb, ha az étkező a konyha közelében van, hogy minél kevesebb utat kelljen megtenni a tálalási, és elkészítési helyszínek között. Ezért szeretjük manapság az amerikai konyhákat, vagy az átadó pultokat. Nem zárja el a konyhát használót a családtól, mindenki részt vehet a tevékenységben.
Azonban sokszor nyáron az étkező kiköltözik a teraszra, ezért ez nem mindig tartható be. Vannak, akik ilyenkor zsúrkocsit szeretnek használni, ezt még a család kisebb tagjai is szívesen tologatják, tanulva a figyelmességet.
3. Sokat segít a kiszolgálásban, ha sikerül elhelyezni az étkező asztalhoz közel, egy tálaló szekrényt, a szükséges kellékekkel. Személyes tapasztalatom, hogy szívesebben segítenek a gyermekek, ha közel vannak a tálalási eszközök. Olyan ötlettel is találkoztam nagy család esetében, amikor az evőeszközöket egy szép tárolóba kitették, és onnan kiszolgálta magát mindenki.
4. Fontos az étkezőasztal megfelelő megvilágítása. Az asztal méretétől függően, egy vagy több világítótestet is el lehet helyezni. Kellemes a direkt, és szórt fény. Fontos kijelölni idejében az étkező pontos helyét, hogy a világítótestek pont az asztal felé, pont a megfelelő helyre kerülhessenek. A világítótest típusától függ, hogy hány kiállást alakít ki a szerelő.
Ha a fényerő változtatható, akkor egy meghitt étkezéshez a mécses lángja is nagyban hozzá tud járulni.
5. Legyen ünnep az, hogy együtt vagytok, ezért fontos a jó hangulat. Vegyétek figyelembe azt, ha valakit zavar egy tálalási mód, egy kellék milyensége. Kérdésekkel sok kellemetlenséget meg lehet előzni. Ha több időbe, energiába telik ezért az előkészület, bátorkodjatok segítséget kérni akár attól, akinek ez fontos. Az együtt előkészített asztal mellé szívesebben ül le mindenki, mert azt érzi, hogy ő is hozzájárult valamivel, jobban fogja értékelni azt. Legyen türelmetek megvárni, ha kisebb családtagok segítenek, értékeljétek azt, amit csinált, még akkor is, ha nem tökéletes!
6. Legyen kellemes a látvány, amit körülültök! A stílus mindig személyiség függő. Fontos, hogy Ti legyetek benne! Ha valakinek örömöt okoz a szépség a családban, kérjétek meg, hogy segítsen a létrehozásában! Lehet ez akár egy kis virág, a terítékek összhangja, vagy egy látványban megnyerő, vagy igényesen elkészített étel, szép eszközök, egyedi tárgyak használta.
7. Adjatok időt és figyelmet egymásnak!
8. A környezeti hangulat megteremtésében sokat segíthetnek az egyedi, kézműves tárgyak, amik már önmagukban is otthonosságot, természetességet kölcsönöznek a térnek. Elegendő egy-két ilyen darab beillesztése a térbe.
– Egy téka poharakat, tányérokat, evőeszközöket, italokat rejthet, miközben kiemel , vagy betölt egy sarkot.
– Egy tálaló szekrénybe minden eszköznek helye lehet, még a díszítő kellékeknek is.
– Egy alátét szett gyönyörködtet, ráadásul könnyen kezelhető.
– Egy szék, akár más típusú székek társaságában, izgalmassá teszi a látványt.
– Vidékies otthonban egy pad is sokat tesz hozzá a térhez, ráadásul ülőfelülete alatt párnákat, vagy egyéb kellékeket is tárolhatsz.
– A tálasfogas segít megteremteni a vidékies, romantikus hangulatot.
Sokféle stílusú térbe be lehet illeszteni egy kézzel festett, torockói motívumos darabot.

Nézz körül munkáim között!

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Segítség az étkező kialakításához: helyszükségletekkel, bútor méretekkel.

– egy embernek ülve 60 cm széles, 40 cm mély helyszükséglet kell az étkezéshez, ez meghatározza a személyek számától függően az asztalok méretét. Hely kell a tálaláshoz is ezen kívül.
– egy személy 45-50 cm mélységben ül az asztal mellett, de ahhoz, hogy fel tudjon állni kényelmesen, hátratolni az ülőfelületét, szüksége van az asztal mellett 75 cm helyre
-ahhoz, hogy a tálalást végző személy biztonságosan közlekedhessen legalább az asztal egyik oldalán, szüksége van 75 cm helyre, amikor kiviszi az ételt
Ezekkel a helyszükséglet méretekkel ki tudod számolni, hogy a te családodnak mekkora helyre van szüksége egy kényelmes étkező kialakításához.
Segíthetnek az alábbi legtipikusabb méretű étkezők rajzai:

Ha most állsz beszerzés előtt, mindig vidd magaddal a saját méreteidet!

NÉZZ KÖRÜL jelenleg gazdára váró, vagy rendelhető KÍNÁLATUNKBAN!

Ha nem szeretnél lemaradni újabb ötletekről, újdonságokról, egyediségekről, vagy kedvezményekről, IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!