Fali dekor magyar motívumokkal

Hogyan dobd fel a teret lakáskiegészítőkkel ?

Volt már olyan érzésed, hogy az otthonodba bekerült bútorok a helyén vannak, de mégis hiányzik valami, amitől az csak a te egyedi tered, ami kifejez téged, a családod? Vagy érezted, hogy a lakótered unalmas, egyhangú, pedig már be van rendezve, és nem igazán azt sugallja, amit te szeretnél látni benne? Olyan is volt, hogy beléptél egy térbe, és nyugtalannak érezted?

Ezekre a kérdésekre az egyik megoldás lehet a lakáskiegészítők megfelelő használata. Fontos szerepük van a lakberendezésben, sokszor kiegészítik a tér hiányosságait, erősítik azt a hatást, amit érezni szeretnél a térben. Hozzátesznek az otthonossághoz. Ezek nem feltétlenül funkcionális tárgyak, mint például a képek, művészeti alkotások, de legtöbbször a praktikusságot és a díszítést ötvözik magukban. Ilyenek lehetnek a képkeretek, órák, egyedi terítékek, lakástextilek stb.

Praktikus, kézműves lakáskiegészítők


Néhány gyakorlatias tanács a használatukhoz:

  1. Ha azt érzed, hogy szép a tér, jól funkcionálnak a bútorok, de nem igazán van benne olyan tárgy, ami kifejez téged, akkor kutass az emlékeid, a közös kreatív, vagy egyedi alkotások, örökölt, vagy múltbéli tárgyak között, amik valamilyen formában kifejeznek téged, vagy emlékeztetnek valamire, ami fontos neked. Keress olyan darabokat, amik a múltadhoz, a gyökereidhez kötődnek, amikben benne vagy te is, mint például a magyar motívumos tárgyak.
    Figyelj azonban, hogy az új tárgyak valamilyen formában kapcsolódjanak, tartozzanak össze a meglévőkkel! Ilyen szempont lehet a szín, a forma, vagy az anyaghasználat.
  2. Ha úgy érzed, hogy unalmas, egyhangú a tered, és te nem ilyen vagy, vigyél bele izgalmat színes tárgyakkal. A monoton, üres, vagy egyhangú részletek kreatív dekorációkért kiabálnak.
    Figyelj, hogy a színes, kiemelkedő tárgyak térbeli elhelyezkedés szempontjából harmóniában legyenek, mert így kellemes a szemnek a látvány. Azt is megteheted, hogy a meglévő hiányosságokat egészíted ki velük.
  3. Ha úgy érzed, hogy túl sok, ami körülvesz, nyugtalanságot érzel már, mégsem a tiéd: vedd ki a térből, ami nem illik oda, vagy nem kötődsz hozzá. Lehetőleg egy-egy nagyobb darabot hagyj érvényesülni a sok apróság helyett, amit nehéz takarítani. Ne sajnálj félretenni, eladni olyan darabokat, amik nem illenek a térbe, nem kötődsz hozzájuk, és kutass olyan tárgyak után, amit szívesen látsz. Ezek lehetőleg egyediek legyenek. Jó helyek erre a bolhapiacok, a galériák, az alkotóműhelyek. Manapság már sok nagy bútorgyártó is kínál lakáskiegészítőket. Ezekkel az a baj, hogy sokat készítenek belőlük, trendszerűen, vagy másolatok, utánzatok, ami egy idő után, ha sok helyről visszaköszön rád, unalmassá válik, szemben az egyedi darabokkal.

Az alábbi teret a tulajdonos házaspár felújította. A bútorok beszerelése után azt érezték, hogy hiányzik valami a térből, ami kifejezi őket. Fali dekorációs kazettákat, és tányér alátéteket rendeltek tőlem:

Íme a tér felújítás után, egyedi lakáskiegészítőkkel fűszerezve.

Azt írták róla: „Hát most újra gazdagabb lettem. Én csak azt éreztem magamban, hogy ez jó nekem.”

Az alábbi tér egyhangúságát töri meg a praktikus, egyedi tároló-lerakó asztalka: