Mi szerint válassz kézzel festett, virágozott bútort?

A jó választáshoz a következő tippekkel tudok segíteni:


1. Ha bútorban gondolkodsz, először is gondold át az életviteled, a lakásod stílusát, és ha beilleszthető egy ilyen darab, akkor keresd meg a megfelelő minőségi terméket.
Manapság már nem kell egy egész helyiséget berendezni ilyen tárgyakkal, hacsak nem egy szép parasztházad van, mert ezek domináns darabok, kiemelkednek, díszítenek, hangulatot adnak, természetességet visznek a térbe. Egy-két ilyen darab is meg tudja teremteni ezt a miliőt. Ha jól választasz, egy ékszer lehet otthonodba!
2. Ha megvan a helye, méretének lehetőségei, jöhet a színvilág. A különböző magyar tájegységek szín-, és motívumvilága különböző. Egyszínű, egyszerű fa bútorok mellé jól illik bármelyik. A harmóniát megteremtheted különböző lakáskiegészítőkkel, mint textil, párnák, terítők, festett óra, tükör, teríték.
3. Jöhet a konkrét darab kiválasztása
Ha zsűrizett alkotást választasz, vagy olyan alkotóktól vásárolsz, akik rendszeresen járnak zsűriztetni, akkor az egy garancia a minőségre.
Magyarországon van szakmai zsűrizésre lehetőség. A bizottságok iparművészek, néprajzkutatók, művészettörténészekből állnak össze, akik az alkotók kérésére minősítik a tárgyakat, és ha megfelel mindenki szempontjának, Páva védjeggyel látják el azokat. Egy mesterremeknek minősített tárgy jelenti a csúcsot. Persze egyetlen alkotónak sincs minden alkotása zsűriztetve, de fontos, hogy szokott-e járni.
4. Nézz rá a darabra: ha az alapanyag nem jó, vagy nem lett rendes alapozással ellátva, a festés nem lesz szép. Ez látszik a kontúrok enyhe elmosódásánál, a motívumok vonalainak szaggatottságán.
Nézd meg a motívumok kompozícióját, tetszetős a szemednek? Harmonikus? A színek természetesek? A motívumok, arányok kellemesek a szemednek?
5. Ha két hasonló terméke ugyanolyan, nagy valószínűséggel sablont használ, arra számíthatsz, hogy sok ilyen terméket értékesített, sorozatban festi, nem egyedi a darab. Ez az árban is meg kellene jelenjen.
6. Nézd meg az arányait, méreteit, az asztalosmunkát, az illesztéseket, a szerelvényeket, ha vannak, hogy ne legyenek gyengék.
Ha mindez megvan, remélhetőleg nem fogsz csalódni!