különleges fa fülbevaló

A jó ajándékozás titkai

Az ajándék lehet csak egy kipipált kötelezettség, de lehet igazi örömszerzés.

Ha csak egy kötelező gesztusnak érzed az ajándékozást, akkor lehet, ha szeretnél mihamarabb túlesni rajta, vagyis kipipálod, leemelsz a polcról egy ajándékcsomagot, vagy olynat vásárolsz, ami neked tetszene, ez azonban érződik az ajándékodon.
 Ahhoz, hogy öröm legyen az ajándékod, kell ismerned valamennyire az ajándékozottad. Ez azt jelenti, hogy időt töltesz vele, tudod milyen vágyai vannak, elejtett mondataiból következtetsz arra, hogy mi lehet jó neki. Tudod milyen dolgokat szeret, mit nem. Tudod milyen tárgyakkal veszi magát körül szívesen, tudod mivel tölti az idejét szívesen. Ez a legkönnyebb a közeli ismerősökkel, barátokkal, családtagokkal. Ha szerencsés vagy, és ők ki tudják fejezni vágyaikat, álmaikat, akkor csak értő figyelemre van szükséged, ha viszont zárkózottak, akkor jobban kell figyelned elejtett mondataikra, környezetükre, gesztusaikra, szokásaikra.
A legtöbb, amit adhatunk szeretteinknek a figyelmünk, az időnk. Egy jól kiválasztott ajándék esetében is ezt adjuk, mert előtte megdolgozunk érte, ami érződni, látszani fog az ajándékon.

Kell tárgyi ajándék, vagy nem?

Ez ajándékozottól függ. Van, akinek az jelenti az igazi ajándékot, ha megkapja a vágyott élményt, vagy a figyelmed, időt szánsz rá, közös tevékenységben van része veled, bevonod a készülődésekbe, tervezésbe, így érzi egy ünnep részesének magát, és nem tud igazán örülni a tárgyi ajándékoknak. Van, aki nagyon tud örvendeni a tárgyi ajándéknak is, és csak így érzi igazán szeretve magát. Ez attól függ, hogy hogyan szocializálódott, az ő „szeretetnyelvében” mi van benne ezekből. A lényeg, hogy soha ne magadból indulj ki, hanem próbálj a másikra ráhangolódni. Foglalkozz vele gondolatban, kutass a vele kapcsolatos emlékeidben, szokásaiban, környezetében.

Te tudod, hogy mi lenne jó neki, mégsem örül, mikor megkapja?

Ez olyankor fordulhat elő, mikor célozgatsz az ajándékoddal. Például tudod, hogy a másik fogyni szeretne, de nehéz neki, még nem találta meg a módját, te pedig kitalálod helyette a szerinted legjobb megoldást neki, például egy sport bérletet, vagy egy diétás könyvet, és várod, hogy örömmel fogadja. Egy másik példa, amikor neked nem tetszenek a párod által hordott ingek, ezért veszel neki olyat, ami neked tetszik. Ezzel arra célzol, hogy nem elég jó az ízlése. Te szeretnéd, hogy a párod sminkelje magát, de ő ritkán, vagy egyaltalán nem sminkel, rossz ötlet a sminkkészlet. Ha igazán segíteni akarsz neki, akkor az általa régen vágyott dolgot vedd meg neki, vagy segítsd hozzá ahhoz, amit ő szeretne.
Ismerőshöz mész, és jó szándékkal, szeretettel megsütöd a kedvenc süteményét, de nem vagy annak ismeretében, hogy például gluténmentesen kellett volna. Vagy ellenkezőleg, te minden mentesre sütöd, hogy biztosra menj, de ő ezekről hallani sem akar. Ilyen esetben is rosszul sülhet el a jó szándék.
Munkatársnak ajándékoztok, és megvesztek egy általa vágyott tárgyat, amihez hasonlót a tavaly is megkapott tőletek ajándékba, csak aki vásárolta, már elment a cégtől, így senki nem emlékezett rá. Ilyen bakikról sokszor hallani.

Mit illik ajándékozni?

Közeli ismerősnek, barátnak, családtagnak szinte bármit, amiről tudod, hogy örülne neki, vágyik rá. A régmúlt időkhöz képest a kötöttségek fellazultak. Egy vágyott pihe-puha zokni, vagy háztartási eszköz is belefér.
Távolabbi ismerősnek már nem biztos, hogy ezek jó ajándékok. Ez talán a legnehezebb kategória, hiszen nem ismered annyira, mert nem vagytok napi kapcsolatban, vagy nem nyílik meg előtted annyira, hogy megismerd jobban az ízlését és a vágyait. Viszont valahol találkoztatok, legtöbbször valamilyen alkalomból, eseményből, ott esetleg láttad mit fogyasztott szívesen, hogy volt felöltözve, esetleg elejtett egy-két fontos mondatot, vagy hallottál róla dolgokat. Érdemes esetleg közös ismerőstől érdeklődni felőle. Ha eseményre, alkalomra viszed, választhatsz olyant, ami emlékeztetni fogja erre. Ha ez egy tárgy, akkor jó ha emlékezetes, személyes és hasznos is egyben.
Munkatársnak, leköszönő munkatársnak olyant érdemes, amire jó érzéssel tekint. Egy óra emlékeztetheti az együtt eltöltött időre. Egy doboz elköszönő, személyes szöveggel jó érzést válthat ki benne mikor ránéz, időnként kinyitja. Fontos, hogy minőségi tárgy legyen, és nem közönséges.
Egy míves tárgy a kidolgozottságával, egyedi díszítésével rossz érzést senkiben nem fog kelteni.

Fontos az ajándék értéke?

Lehet olyan késztetés benned, hogy úgy érzed nagy értékű ajándékot kell venned, hogy bepótold mindazt, amire egész évben nem volt időd. Vagyis, ha elhanyagoltad szüleid, gyermekeid, házastársad az értő figyelmeddel egész évben, akkor lehet egy űr benned, amit nagy értékű ajándékkal szeretnél kompenzálni. Sajnos, ami elmúlt, azt ilyen módon bepótolni nem lehet.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy valójában az ajándék gazdasági értéket képvisel?

Tökéletesnek kell lenni az ajándéknak?

Munkát, időt, gondosságot, energiát fektetsz bele, mégis azt érzed nem tőled kapta a legtökéletesebb ajándékot? Érdemes ilyenkor elgondolkoznod, hogy vajon ez neki is fontos, vagy csak neked, hiszen nem megfelelni akarsz a másiknak, hanem örömöt szerezni neki.

Hogyan illik az ajándékot fogadni?

Mindenekelőtt illik kibontani, mert ha félreteszed, azzal azt jelzed, hogy neked nem fontos, miközben lehet, ha a másik szívét-lelkét adta bele. Ha tetszik, nézz szembe az ajándékozóddal, és köszönd meg egy mosollyal, nézegesd, örülj neki akár több ideig is. Ez jól fog esni az ajándékozódnak.
Ha nem talált be az ajándék, gondolkozz el azon, hogy mennyire voltál képes megnyílni, megadtad a lehetőséget másoknak, hogy megismerjék minek tudsz örülni, vágyaidat, ízlésedet ki mered fejezni mások előtt?

Hogyan válhatnak jó ajándékká a Csillaműhely tárgyak?

Egy tárgyi ajándék sok mindent kifejezhet, főleg, ha személyesség van benne. Ez alatt valami olyat értek, ami az ajándékozottat a számára fontos dolgokra emlékezteti. Ez lehet egy esemény dátuma, egy találó idézet kedvenc írójától, költőjétől, egy fotó, egy motívum, egy kiválasztott színvilág.

Egy ismerősnek a szépen kidolgozott, praktikus dísztárgyak, az egyedi motívumaikkal, nem a közönségességet, a futószalagon letudott ajándék hatását fogják kelteni.

Egy céges logóval, aláírással ellátott, kézzel festett díszdoboz, vagy egy óra emlékeztetni fogja az elköszönőt, az ünnepeltet az együtt eltöltött időre.

Ha csoportosan összeálltok, és tudjátok, hogy az ifjú pár kedveli a múlt értékeit, rendelhettek tulipános ládát. Ebbe nevet, dátumot festek kérésetekre. Örök emlék lesz, ami nem veszít értékéből.

Ha valakiről tudod, hogy kedveli az igényes, kézműves tárgyakat, vásárolhatsz Csillaműhely ajándékutalványt,  így tetszésére választhat, egy évig tudja levásárolni.

Közös otthonotokat tervezitek? Megajándékozhatjátok magatokat egy közösen kiválasztott míves, örök értékű tárggyal, bútorral.

Jó ajándékozást kívánok, ezen a nehéz kiválasztási úton Nektek!

Nézzetek körül az én kínálatomban!