Így lehet rusztikusan otthonos lakásod

A vidéki stílusú terek sokfélék lehetnek. ez egy gyűjtőfogalom. Ezen belül a rusztikus tereket sokan szeretjük. Ez a durvábban megmunkált, tömörfa, időtálló felületeket jelenti a lakberendezésben. Akkor válaszd, ha közel áll hozzád a vidéki hangulat, a természetesség úgy anyaghasználatban, mint életvitelben. A természetközeliség, a régies, múltidéző kopottas, esetleg újrahasznosított tárgyak, felületek használata jellemzi.
Akkor jó választás, ha nem egy trendi, hanem inkább egy személyes, élhető, barátságos otthonra vágysz.
Ha netán egy ilyen helyen vendéglátó helyiséged van, barátságos légkört teremthetsz vele. Ha beleviszed örökségünk ízeit, akkor vendégeidnek megmutathatod azt a sajátos, egyedi légkört, ami csak minket jellemez.

A ráhangolódáshoz nézd ezt a torockói belső teret Kőrősfői Kirsch Aladár ecsetéből (forrás: Malonyai Dezső: A magyar nép művészete). A kályhát jómagad is megtekintheted élőben Torockó Néprajzi Múzeumában.

Más egy francia, angol vagy amerikai, skandináv rusztikus tér, mint egy magyar. Utazni nagyon jó! Szeretünk ezekben ideig-óráig megpihenni, érezni ezek hangulatát, beleszippantani az egyediségükbe, megkóstolni más vidékek ízeit, rácsodálkozni másságukra. Ezekre vagyunk kíváncsiak legtöbben utazásainkkor. Fordítva is igaz, mások is pont ezekre lennének kíváncsiak nálunk.
A magyar rusztikus tér talán a legközelebb az osztrákhoz áll, feltehetően a közös múlt miatt.
Szerintem jó hazatérni, és kialakítani a sajátunkat, a saját személyiségünkre. Nem beszélve arról az élményről, amit akkor nyersz meg, ha te saját magad végzel egy kis kutatómunkát, inspirálódsz a múltunkból. A harmónia megteremtésében kérhetsz segítséget akár tőlem is.

Ami jellemez egy rusztikus teret:
durvábban megmunkált, inkább deszka jellegű, tömörfa, időtálló bútorok, fém vasalatokkal, viaszozott, olajozott, matt felületekkel, amit nálunk festéssel is díszítettek, népi motívumokkal (akár külső terekben is). Nyitott polcok, akasztók, szabadon látható edényekkel,
– fa ajtó díszes vasalatokkal, másoknál pajtaajtószerű deszkaajtó, X pántokkal, fém vasalattal
– mennyezeten fa gerenda láthatósága
– nálunk világos falfelületek, máshol tégla, fa burkolatok
– nálunk deszka padló, máshol, kő, tégla is lehet
búbos kemence, sparhelt, mázas cserépkályha, vas kályha, kandalló cserép, fa, gerenda elemekkel
dekorációnak nálunk: régen használt paraszti tárgyak, mint a súlykoló, szenes vasaló, tűzszerszám, dézsa, bádog, fateknő, kerámia, fonott kosár, virág. Máshol még trófeák, szöveges deszka táblák, kovácsolvas termékek
matt fém, fonott lámpatestek, máshol még fa, sodort kötél, trófea, faág
– A textílek szőtt, természetes anyagok. Máshol több, és többféle állati bőr, szörmék tarkítják a teret, nálunk inkább szőtt szőnyegek, gyapjú.

Rusztikus hangulat megteremtéséhez a fenti elemekből lehet bevinni egy mai térbe. Nem kell lemondani a mai igényekről, a modern technológiáról, elég az ízét megadni néhány elem bevitelével, hiszen a régi életmódtól különböznek a mai igényeink.
Így jön létre a modern-rusztikus tér.

Itt a bútorok nyers, matt, antikolt, viaszozott, festett változatban vannak jelen, sokszor újrahasznosított darabként. Például ezt a saroktékát amikor felújítottam, a csiszolás alatt látszott, hogy többféle korból való deszkából készült, részben újrahasznosított anyagból. Ez nem táblásított fenyőből van. Kovácsoltvas pántjai nem csak díszítésként vannak jelen, hanem vasalatként szolgálnak.


A modern rusztikus terekben inkább a fent leírt hatást próbálják a tervezők érvényesíteni, a mai korszerű igényeknek megfelelően.
Régi tárgyak kapnak új funkciót, mint például az alábbi asztalospad mosdópulttá újrahasznosítva. A farönkből készült mosdókagylót modern technológiával tették funkcionálissá. Ez helyett lehetne ugyanúgy például bádogtál is átalakítva kagylóvá, vagy díszes kerámia mosdótál. A kagyló lehetne teljesen modern is, hiszen a pult felülete megadta az alap rusztikus hangulatot. A jelleg megteremtéséhez elég lenne csupán a pult felületét ilyen tömör deszkából elkészíteni, minden más lehetne modern is. A pult alá jöhetne akár festett bútor is.

. rusztikus mosdó


A bútoroknál a modern, minőségi fa felületek mellé bekerülhetnek hangulati elemnek a farönk, deszka bútorok, kézzel díszített, festett bútorok. Például a dédimama háromlábú fejőszéke, deszka padja. Ha igazán magyaros rusztikus teret szeretnél, dekorációs elemekért, lapozd fel valamelyik magyar népművészeti könyvet (pl. Malonyai Györgynek „A magyar nép művészete” ), inspiráló tárgyakat fogsz benne találni, amiket felkutatva, becsempészve, egy igazán ízes, magyaros rusztikus teret tudsz teremteni.

A Csilla Műhely bútorokból ajánlom egy rusztikus, vagy modern rusztikus térbe színfoltként. a hagyományos paraszti bútorainkat: kontyos széket, tulipános ládát, saroktékát, lócát. Egy deszka padlós, gerendás, álgerendás, netán festett kazettás, fehér falas térben, akár kiegészítve egyéb natúr fa felületekkel, bútorokkal, kerámiával egy ízes, magyaros, rusztikus teret nyerhetsz. A mai világítástechnikával akár ki is emelhetsz egy-egy tárgyat a térben. Egy-egy régi lámpa mellé bátran alkalmazhatsz funkcionálisan modern, de stílusmentes világítási elemeket.

NÉZZ KÖRÜL jelenleg gazdára váró, vagy rendelhető KÍNÁLATUNKBAN!

Ha nem szeretnél lemaradni újabb ötletekről, újdonságokról, egyediségekről, vagy kedvezményekről, IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE!