állagmegőrzés, felületkezelés míves bútoroknál

Hogyan őrizd meg hosszú távon a festett, fa tárgyak szépségét?

A fa egy folyamatos mozgásban lévő anyag, ami állandóan változik attól függően, hogy milyen páratartalom, hőmérséklet veszi körül. Ezért egy hosszabb idő eltelte után érdemes figyelmesebben is megvizsgálni a tárgyat.

Az általam festett tárgyak felületkezelése jól bírja hosszútávon is a gyűrődést, azonban javasolt az igénybevételtől függően időnként alaposabban szemügyre venni.

Mit figyelj meg rajta?

Keletkezett-e esetleg rajta hajszálrepedés?
Megkarcolódott-e a lakkozott felület?
Kopottabbnak tűnnek a színek?
A felület piszkos lett?

Mit tegyél, ha valamelyik fenti kérdésre igen a válasz?


Egy alig ecet nedves, jól kicsavart ronggyal, vagy törlőszivaccsal alaposan tisztítsd meg a felületet mindenhol. Várd meg, amíg megszárad.
Amennyiben karcolás vagy hajszálrepedés keletkezett, érdemes a felületet újra kezelni.
Az én felületkezelésem vizes bázisú bútor vagy parkettalakk, amit több rétegben viszek fel a tárgyra. Ezért te is csak vizes bázisú lakkal dolgozhatsz. A terítékeimet rugalmas, vizes bázisú lakkal védem le. Jó, ha te is ilyent keresel!
Egy puha szőrű, oszlató ecset segítségével egyenletesen, vékony rétegben kend át az egész felületet lakkal, a fa szálirányával párhuzamosan. Többször is húzd végig egymás után az ecsetet, hogy a lakk egyenletesen terüljön szét. Sokan lakkszóróval dolgoznak. Én az ecsetet azért kedvelem, mert segítségével a lakk bejut a hajszálrepedésekbe is, tömítve azokat.
Várd meg a teljes száradást (a dobozon írja a teljes száradási időt), és ha szükséges, ismételd meg a felületkezelést még egyszer.
A festett felületek ezáltal megelevenednek, így újra hosszú időn át élvezheted a látványukat, és meghosszabbítod a tárgy életét.
Ha nagyobb sérülés keletkezett rajta, keress elérhetőségeimen, ha tudok, segítek.

Mit nem szeret egyetlen fa, vagy festett fa tárgy sem?

A port, a magas páratartalmú, penészes levegőt, erős UV sugárzást, hősugárzást, szélsőséges hőmérséklet ingadozást.
Ne tisztítsd a felületet alkoholos, acetonos , oldószeres, szilikonos tisztítószerekkel!
Amennyiben valami ápolószert szeretnél használni, a lakkozott felületekre a méhviasz a legjobb, de egy lakkal védett felületről elegendő eltávolítani a port egy puha törlőkendővel.

A fa ápolása nem okoz túl sok gondot, de a törődést hosszútávon meghálálja!