Jó közérzet világítással

Tippek a jó közérzet megteremtéséhez világítással

 • Ismerd meg a fényforrások helyes használatát!
  Vedd figyelembe a helyiség funkcionalitását a világításnál. Más és más típusú fényforrást és fényerősséget kell használni a különböző tevékenységekhez ( Erről itt írtam)
 • Minél több a természetes fény, annál jobb a közérzeted, a hangulatod, a teljesítményed

parasztszék eklektikus térben

 • Ahol nincs elég természetes fényed, sokszorozd meg világos falakkal, bútorokkal, tükrökkel ( (Hogyan? Erről itt írtam), lámpával és ne zsúfold tele a teret

 • Korrigáld a megfelelő fénnyel egy helyiség előnytelen méreteit:
  – egy helyiségben több fényforrás használata megnöveli a térérzetet
  – egyetlen központi fény használata a tér közepén szűkíti a térérzetet, a sarkok sötétek, komorak maradnak
  – a sarkok megvilágításával nagyobbnak érezzük a teret
  – egy szűk teret megnövelhetünk, ha egyenletesen megvilágítjuk háttér fénnyel a közeli falakat
  – hosszú, függő mennyezeti lámpák használata elvonja a figyelmet egy szűk térben, felfele irányítva a tekintetet
  – egy térben a mélységeket kiemelhetjük háttér világítások alkalmazásával, például egy tükör hátterét, polcok alját, lépcső alját, így a fontos helyek kiemelkednek a térből, a több fényforrás pedig nagyobb térérzetet ad
 • A szemünk szereti a harmóniát, ennek feltétele a szimmetria és egyensúly, de nem a szó megszokott értelmében. Ezt fényforrásokkal is korrigálhatod. Mit értek ez alatt?
  A szimmetria és az egyensúly megvalósítása a dekorációban mindenre vonatkozik, a bútorok elrendezésétől és a kiegészítőktől a világításig!
  Például a szimmetria megteremtésének egyik módja világítótestekkel az, hogy
  – veszel egy pár térbe illő asztali lámpát, és elhelyezed az ágy, a kanapé vagy egy hosszú konzolasztal mindkét oldalára, vagy
  – szimmetrikus fali lámpákat szerelsz fel egy tükör vagy műalkotás mindkét oldalára.
  Ha az aszimmetrikus megjelenést részesíted előnyben, ügyelj arra, hogy a fényt más tárgyakkal egyensúlyozd ki:
  Például
  – elhelyezhetsz egy asztali lámpát a konzolasztal egyik oldalára, és kiegyensúlyozhatod könyvekkel, gyertyával, cserepes növénnyel vagy műtárggyal a másik végén.
  – ha egy függő lámpát akasztasz a szoba egyik oldalára, egyensúlyozd ki egy kisebb asztali lámpacsoporttal a másik oldalon.
 • Egy dekoratív lámpatest elhelyezésével elvonhatod a figyelmet a tér más, előnytelen részleteiről, mintegy fókuszpontot, látványosságot képezve a térben. Ezek mennyiségére figyelni kell, helyiségenként ne legyen egynél több ilyen dekoratív fényforrás, és a mérete legyen arányos a szoba méreteivel
 • A világítási stílusok keverése egyedi, eklektikus megjelenést kölcsönözhet egy térnek, de fontos, hogy jól alkalmazzuk, maradjon egységes a kép.
  Bármilyen világítást is használunk, legyen összhangban a dekoráció többi részével. Ezt az egységes színvilággal, anyag minőséggel érhetjük el, amennyiben a lámpatestek eltérően néznek ki. Az a jó, ha a lámpatestek anyaga, színe egymásra, vagy a tér más tárgyaira visszaköszön.
  Például ha a különböző kinézetű lámpák fém része mind óarany, vagy mind ezüst, akkor egységes megjelenést mutatnak. Kettőnél több típusú felületet ne alkalmazzunk helyiségenként. Kivételes megoldás lehet, ha egy szövet lámpaernyős lámpa textiljét igazíthatjuk a függönyök anyagához, figyelembe véve az anyag fényáteresztő képességét. A világos, vékony szövet fényáteresztőbb, mint egy sötét, sűrű. A mintás vidámságot visz a térbe, a sötét eleganciát, komolyságot, sejtelmességet, de kevésbé engedi át a fényt. A textil színeivel melegíthetjük, hűsíthetjük a fényt.