Hogyan terítettek régen, és hogyan terítünk ma?

Gondolatban elbarangoltam egy kicsit, és elképzeltem az ókori embert, aki fekve, feldarabolva , kézzel ette a feldarabolt ételt egy tálcaféléről. Továbbkalandoztam a középkori emberhez, aki már fa, vagy fém edényt is használt. Majd eszembe jutott Mátyás király, aki még mindig jóízűen evett kézzel – olyan ügyesen, hogy össze sem kente magát- pedig Beatrix révén már ismert volt a villa. A XVII. sz. végére mindhárom evőeszköz felkerült már az úri családok asztalára. A Biedermeier idején gazdagodtunk az abrosszal, és több mint 100 éve már művészi szintre emeltük a terítés kultúráját. A szokásos kellékek mellé pompás virágdíszek kerültek a terített asztalokra. Manapság ünnepekkor, különleges alkalmakkor külön asztali dekorációt is használunk az alkalomhoz illően.
Napjaink terítési kultúráján meglátszik a mai létünk legfőbb értéke, az idő. Ez olyan stílusokat hozott kultúránkba, amik mellőzik az idő- és energiaigényes dolgokat. Az elegáns helyeken sem terítenek már mindenhol abrosszal, szívesen használnak alátéteket, mert könnyebb egy terítéket kicserélni, mint egy egész abroszt. Persze ez stílusfüggő, meg egyéni ízlés dolga.
Próbálunk spórolni mindenütt az idővel, az energiánkkal, ahol csak lehet, viszont egy dolog nem változik: szeretjük ha kényeztetnek finom falatokkal, szeretjük, ha kellemes, meghitt a környezetünk, mert jobban érezzük magunkat tőle.


Kell, hogy időnként lelassuljunk, hogy együtt leüljünk egy asztal mellé, ahol beszélgetünk finom falatok mellett, ahol összegyűl a család, a barátok, ahol kellemes együtt lenni, finom falatokat enni, vagy csak egyszerűen teázni, kávézni. Ehhez fontos, hogy az asztal vonzó legyen, ahol jó megpihenni, jó ránézni azokra a tárgyakra, amiket használunk, ez marasztaló lehet. Ünnepekkor, jeles alkalmakkor a finom falatok mellé különleges teríték illik.

Amikor vendéget várunk, megtiszteljük őt, ha egy ízlésesen megterített asztal mellé ültetjük le. Ezzel éreztetjük, hogy ő fontos számunkra, vártuk, azt szeretnénk, ha jól érezné magát nálunk. Ugyanúgy magunkat is kényeztethetjük ilyesmivel, jobban esik az ízletes étel, a kávézás, teázás, sütizés egy szépen terített asztal mellett.

Én is megalkottam saját, kézzel festett terítékeimet a mai igényekhez igazítva. Ezek azon felül, hogy egyedi, torockói népi motívumokkal díszítettek, használatuk kényelmes. Teríthetsz vele abrosszal, vagy anélkül, mindenképpen kellemes, pihentető látványt nyújt. Természetességet, meghittséget, otthonosságot, eleganciát sugall, vendégeidet is megörvendezteti a látvány. Jó érzés leülni mellé akár egy rövid teára, kávéra is.
Arra is gondoltam, hogy sokáig élvezhesd a használatát, így elláttam egy zsír-, és víztaszító réteggel, ezáltal csak egyszerűen letörlöd használat után, a pecsét sem hagy nyomot rajta.
Az alátétek rendelésre készülnek, így választható a színösszeállításuk és mintájuk is. Lehet kék-zöld, bordó-kék, bordó-zöld, zöld-okker, kék-okker, kék-barna , attól függően mi illik a térbe. Mintájuk sokféle lehet, megegyezés szerint. Díszítésük lehet csak körbe, vagy középen is. Én személy szerint szeretem, ha a tányér alatt is díszítettek, mert nem veszem le őket az asztalról, így látványukat akkor is élvezem, amikor épp nincs étkezés.
Ha bizonytalan vagy a formában, színben, küldj egy fotót a térről, és én segítek kiválasztani, és megalkotni a számodra legmegfelelőbbet.
Jól beilleszthetők akár modern, rusztikus, vagy eklektikus terekbe.
Harmonizálnak egyéb lakáskiegészítőimmel, mint az órák, tároló- és díszdobozok.