Székely Csilla bútorfestő népi iparművész

Bútorfestés Umlingul. Részvétel a magyarókereki templom festett kazettáinak rekonstrukciójában.

A bútorok festését a kazettás mennyezetek festése előzte meg. A magyar vidékeken kiemelkedő festőasztalos volt az Umling dinasztia, akik az 1740-es esztendőtől fél évszázadon át meghatározták a kalotaszegi templombelsők világát. Tevékenységüket főleg ebben a régióban fejtették ki a XVIII. században, több generáción keresztül. Umling Lőrinc és fiai motívumvilága gazdag, egyedi, festészetileg kiemelkedő. Mintakincse az erdélyi XVI-XVII. sz.-i reneszánsz díszítőművészetben gyökerezik. Az erdélyi Kolozs megyében 36 templomot jegyeznek ecsetjegyükkel díszítve.
Máig csodálattal nézem munkásságukat a fennmaradt templomokban. Már régebben megfogalmazódott bennem a vágy, hogy templomi kazettákat fessek ebben a stílusban. Több templomot felkerestem, ahol még az eredeti munkák láthatók, tanulmányoztam a kazettákat, és a fellelhető irodalmat.

Egyik legutóbbi csoda kis templom, amiben jártam a farnasi volt. Itt még az eredeti kazetták díszítik a felújítás alatt álló templomot. Íme ízelítőül néhány kép a farnasi templomból.


Ament Éva bútorfestő szakoktató táborában adódott 2022 nyarán a lehetőség, hogy kipróbáljam magam az Umlingok stílusában. Éva egy nemes célért: a magyarókereki templom festett mennyezetének rekonstrukciója érdekében, két táborban fogta össze és vezette a hazai és erdélyi bútorfestőket. Kiváló kezdeményezésnek, és lehetőségnek tartottam a meghirdetett táborban részt venni.
Magyarókereke egy pici falu Kalotaszegen. A XVIII sz.- ban készült Umlingok ecsetéből kikerült mennyezet tönkrement. A XX. sz elején megvásárolta a budapesti Nemzeti Múzeum, jelenleg a budapesti Néprajzi Múzeum tulajdonában van. A falu kis közössége visszakívánta az eredeti mennyezetét, ami nem volt lehetséges, ezért született meg a kezdeményezés annak rekonstrukciójára. 2022 nyarán a tábor magyarországi részén, Békéscsabán született meg a kazetták első fele. Ennek a festésében vettem részt jómagam is, nagyon nagy örömmel. Kihívás volt számomra a motívumvilág, a teljesen más festési stílus, de nagyon jó élmény volt! Öröm volt jó csapatban, együtt értékes célért dolgozni! Mindenki a legjobb tudását tette bele, adta át, nagy lendülettel. A sok kazetta sok kézen megfordult. Nagy hajrá volt, de sikerélménnyel és tudással gazdagodva tértem haza. Az egyhetes munkában két kazetta festéséhez járultam hozzá jelentősebben. Ezeket én terveztem és mintáztam meg, fotók alapján. A végső befejezésnél Kriszti csapattársam munkálkodott még rajta. (az utolsó előtti fotón ő látható, amint lencsevégre kapja az eredményt). Nagyon örvendtem, és hálás vagyok a lehetőségnek, a csapatösszefogásnak, és íme az eredmény.

Az utolsó képen a csapattársakkal és vezetőinkkel (középen) könnyes szemekkel hallgatjuk a magyarókereki lelkész üzenetét.
Itt az első táborban elkészült kazetták láthatók. A második felét az erdélyi válaszúti bútorfestő táborban fejezték be.
2022 decemberében volt a templom avató ünnepsége Magyarókerekén.
Igen megható volt a szép ünnepség és azt hallani, hogy milyen sok támogató fogott össze, hogy egy ilyen kis közösség temploma megújulhasson.

Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, hogy megvalósulhasson, és részese lehessek én is!
Legyen Isten dicsőségére!